BAKTABUL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dondurma yemenin püf noktaları

Aşağa gitmek

Dondurma yemenin püf noktaları Empty Dondurma yemenin püf noktaları

Mesaj tarafından Onur Cuma Tem. 06, 2007 9:59 pm

Dondurma yemenin püf noktaları

Halk arasında bilindiği gibi dondurmanın sadece rahatsızlandıracak bir gıda olmadığı belirtildi

Özellikle yaz aylarında vücudu hassas insanların en büyük sıkıntısı olan dondurma yemenin de püf noktalan ortaya çıktı.

Özellikle yaz aylarında vücudu hassas insanların en büyük sıkıntısı olan dondurma yemenin de püf noktaları olduğu belirtildi. Dondurmanın usülüne uygun yenildiği zaman sağlık problemi ortaya çıkmayacağını söyleyen SSK Buca Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Uzmanı Dr. Atıl Birol, halk arasında bilindiği gibi dondurmanın insanları sadece rahatsızlandıracak bir gıda olmadığını belirtti. Dr. Birol, insanların usülüne uygun dondurma yemesi durumunda hiçbir rahatsızlık hissetmeyeceğini kaydetti. Dondurmanın, ağız boşluğundaki sıcaklığı 4 ile 7 derece arasında azalttığına dikkat çeken Birol, bunun da ağızdaki mikroorganizmaların dengesini bozduğunu söyledi. Dondurma yerken ağızda oluşacak sıcaklık değişikliğinin bu bölgedeki enfeksiyona zemin hazırlayabileceğini ifade eden Birol, "Bu sebeple dondurmayı yalamak suretiyle yutmakta fayda vardır. Aksi takdirde soğuk dondurma yutak, gırtlak, yemek borusu ve midede aşırı sıcaklık değişikliklerine sebep olarak enfeksiyon ve bu organların çeşitli rahatsızlıklarına yol açabilir" diye konuştu. Dondurma yemenin yaşı olmayacağını ve özellikle insanların tok karınla dondurma yemesi gerektiğini vurgulayan Birol, dondurmanın yalanarak uzun aralıklarla yenmesini tavsiye etti.

Uzun süre bekleyen dondurmanın mikroorganizmalar ürettiğini, bunun sonucunda mide ve bağırsaklarda dizanteri, gastroenterit gibi rahatsızlıklara sebep olduğunu kaydeden Birol, "Dondurmayı aniden yutmak, midede kramp ve kasılmalara sebep olabilir. Yalayarak ağıza alınan dondurmanın, birkaç saniye ağız içinde bekletilip dolaştırılarak sıcaklığı düşürüldükten sonra yutulmasında fayda var" şeklinde konuştu.

Bazı hastalarına dondurma yemeyi tavsiye ettiklerini anlatan Birol, özellikle bademcik ameliyatlarından sonra görülen kanama gibi komplikasyonların önlenmesinde dondurma yemenin faydası olduğunu aktardı. Birol, soğukluğu sebebiyle dondurmanın, yutak bölgesindeki damarları daraltıcı etkisiyle ameliyat sonrası oluşabilecek kanamaları önlediğini açıkladı. Birol, özellikle solunum enfeksiyonu sırasında ve yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi süresinde dondurma yenmesini kesinlikle yasakladıklarını belirterek, halk arasında yaygın olan çocuklara dondurma yedirilmemesi düşüncesinin yanlış olduğunu sözlerine ekledi.

Bu önerilere dikkat!

Aç karnına dondurma yemeyin.

Dondurmayı yalayarak yiyin.

Dondurmayı yaladıktan sonra ağzınızda 3-4 saniye bekletin.

Dondurmayı bir anda yutmayın.

Dondurmanın hijyenik ortamda üretilmiş olmasına dikkat edin.

Yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi süresinde dondurma yemeyin.

Bademcik ameliyatı sonrasında, doktorunuz tavsiye etmedikçe dondurma yemeyin.
Onur
Onur
Süper Mod.
Süper Mod.

Mesaj Sayısı : 1527
Kayıt tarihi : 20/06/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz